Montesquieu-768x476Niet iedereen reageerde opgetogen toen Kerkraadse Angelique Paulissen (41) vertelde dat ze haar financieel adviesbedrijf Montesquieu wil verkopen aan accountantskantoor EY (voorheen Ernst & Young). Zo was burgemeester Jos Som van Kerkrade boos dat ze het hem niet als eerste had verteld. Anderen reageerden vol ongeloof. Waarom ze als rasondernemer in zee gaat met een wereldwijde multinational? Paulissen snapt de verbazing, maar niet de onderliggende redenering. Door met EY samen te gaan, kan zij de komende jaren Montesquieu juist verder uitbouwen als een onafhankelijk financieel dienstverlener. Daarover zo meer.

Zoiets groeit, krijgen we te horen als we vragen hoe de overname tot stand is gekomen. Het begon ruim een jaar geleden met een kopje koffie, vertelt Joep Heijster (46) geamuseerd. Hij is partner bij EY in Limburg en sinds 2014 lid van het landelijk bestuur van dit accoutantskantoor. Paulissen had aanvankelijk niet eens de avances in de gaten. Dat gebeurde pas toen ze klaagde over het vele regelwerk op kantoor en Heijster zei dat EY haar dat wel uit handen wilde nemen. EY had al langer een oogje laten vallen op Montesquieu, verklapt Heijster. Het 12,5 jaar geleden door Paulissen opgerichte bedrijf steelt sinds enkele jaren nadrukkelijk de show als financieel dealmaker en adviseur. Met Paulissen als sterspeelster. Zakenvrouw van het jaar, winnaar van de FD Gazellenprijs. Regisseur achter megagrote financiële deals voor ziekenhuizen, woningcorporaties, pensioenfondsen en bedrijven. Zo is Montesquieu ook betrokken bij de financiering van de plannen voor de aanleg van pretpark Nature WonderWorld in Brunssum. EY wilde het Maastrichtse bedrijf daarom dolgraag inlijven. De accountantswereld zit in guur weer. Affaires hebben de onkreukbaarheid en het verdienmodel van de sector aangetast. Om te innige relaties tussen accountant en klant te voorkomen, moeten grote bedrijven tegenwoordig om de tien jaar van accountant wisselen. Ook is het verboden advieswerk te doen voor grote bedrijven waarvan een accountant de boeken controleert, legt Heijster uit. Dat strenge regime geldt niet voor kleinere bedrijven. Juist dat mkb heeft steeds meer behoefte aan op maat gesneden financieel advies, heeft EY gemerkt. Vandaar dat Heijster, binnen EY verantwoordelijk voor personeelszaken in Nederland en België, sinds kort jacht maakt op succesvolle bedrijven zoals Montesquieu. Die moeten van EY weer een florerende bedrijf maken.

De Limburger wordt daarin gesteund door Michèle Hagers, de eerste vrouwelijke assurance- bestuursvoorzitter ooit van een van de big four in ons land, zoals de vier grootste accountantskantoren ter wereld genoemd worden. Een revolutie in het conservatieve mannenbolwerk, als we Heijster mogen geloven. Zij denkt anders, staat open voor vernieuwing. De overname van Montesquieu geeft daar blijk van.Wat heet. Als gevolg daarvan wordt Angelique Paulissen ook de eerste vrouwelijke partner van EY in Limburg. De deal betaalt zich daarnaast ook voor haar uit. Ze ontvangt ongetwijfeld een mooie overnamesom voor haar aandelen in Montesquieu. Hoeveel precies wil zijzelf noch Heijster zeggen. We moeten genoegen nemen met de cryptische en schelmse opmerking van Paulissen dat ze financieel onafhankelijk is, maar dat dit ook komt omdat ze met weinig genoegen neemt.Wel wil ze aangetekend hebben dat ze hiervoor 12,5 jaar keihard gewerkt heeft. En dat belooft ze ook in de nieuwe situatie te doen.Want Montesquieu uitbreiden, dat is haar grote droom. Ervoor zorgen dat het bedrijf niet meer afhankelijk is van haar. Met EY aan boord hoopt ze pas echt groot te kunnen uitpakken en Montesquieu met meer power in de markt te kunnen zetten. Dat de grote klantenkring van EY daarbij een rol speelt, mag duidelijk zijn. Montesquieu krijgt nu direct toegang tot die schatkamer. Het verstandshuwelijk betekent wel dat EY Maastricht (80 werknemers) en Montesquieu gaan samenwonen. Waar is nog niet duidelijk, zegt Heijster. EY heeft kantoren in Maastricht en Venlo, Montesquieu zit in kasteel Vaeshartelt in Maastricht. Een verhuizing naar de Randstad is wel uit den boze. Dat wil zowel Heijster als Paulissen niet. Heijster niet omdat hij niet uit Limburg weg wil en de plek waar je werkt niet van belang vindt; Paulissen omdat ze Limburg ook niet de rug wil toekeren en EY met Montesquieu ook de Belgische markt wil bedienen. Wel komt er een satellietvestiging van Montesquieu in de Randstad, maar dat geldt ook voor Zwolle en Brussel. Ook daaruit mag blijken dat Montesquieu ambitieuze groeiplannen heeft. In 2015 boekte de onderneming met dertig medewerkers een omzet van een kleine vier miljoen euro, over vijf jaar moet die een paar keer over de kop zijn gegaan. Wel stap voor stap, hamert Heijster. De succesvolle club mag niet uit elkaar groeien. Ook Paulissen onderkent het belang daarvan. Haar medewerkers hebben niet om de overname gevraagd. Ze moeten tijd krijgen om daaraan te wennen. Wat helpt is dat Montesquieu veel autonomie houdt. Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt met EY. Pas als Paulissen niet levert wat de nieuwe baas verwacht, kan daaraan getornd worden. Want de miljoenen stromen natuurlijk niet zonder min of meer gegarandeerde tegenprestatie haar kant uit. EY is wel goed, maar niet gek.

Bron: Dagblad de Limburger d.d. 9 april 2016